Aurora logo

 Aurora_cz

 

Bylo nebylo, rozhodlo se jeden den, že bude založena organizace jménem Aurora. Jelikož na naši milované fakultě však existuje již organizací několik (Studentská unie, EPS Young Minds, Tralalala), tak z toho založení nakonec sešlo z čistě praktických důvodů. Mnohem jednodušší se totiž zdálo zahrnout Auroru a celou její myšlenku pod nějakou již existující organizaci. 

Aurora_cz se tedy nakonec zrodila pod křídly EPS Young Minds jako projekt. A co to ta Aurora_cz tedy je? Ne... nemá to žádnou spojitost s ruskou historickou válečnou lodí kotvící v Petrohradě. A ne... nemá to ani žádnou spojitost s tou zpěvačkou... Inspirací pro tento název byla právě polární záře (jižní záře – aurora australis, severní záře – aurora borealis).

A proč? Jistě víte jak polární záře vzniká a pokud ne, tak se to právě dozvíte. Polární záře se objevují nejčastěji ve výšce 80 až 130 kilometrů nad zemským povrchem. Magnetické pole Země vtáhne nabité částice z vesmíru do horních vrstev atmosféry, kde narážejí na molekuly vzduchu a dochází k uvolňování energie ve formě světla. Celý projekt Aurora_cz by měl sloužit k rozšíření znalostí o ionizujícícím záření mezi laickou veřejnost a kosmické záření je skvělým příkladem přírodního ionizujícího záření, se kterým se setkáváme každým dnem. 

  Jak již bylo řečeno projekt by měl sloužit k rozšíření znalostí o ionizujícícím záření mezi laickou veřejnost. Jakým způsobem? Dobrá otázka. Každý má snad rád například komiksy. Chceme tedy tvořit komiksy, které budou popisovat různé situace ze života, které souvisí s ionizujícím zářením. Jednou z hlavních cílových skupin by měli být pacienti trpící rakovinou, jelikož jedna z hlavních metod léčby rakoviny je právě radioterapie a tedy použití ionizujícího záření ke zničení rakovinných buněk. Dále bychom rádi vytvořili zábavná videa. Pokud tedy umíte kreslit, nebo hrát, nebo fotit, nebo točit, nebo jste proste jen kreativní, tak se k nám připojte!

V rámci propagace fakulty jsme také 16tého srpna uspořádali první Dozimetrickou noc. Kapacita 20ti středoškolských studentů se brzy po vyhlášení akce na Facebooku zaplnila. Akce spočívala v přednáškách, které jednoduchým způsobem měli vysvětlit jak funguje ionizující záření  a jaký je jeho vliv na lidské tělo. V přednáškách byly zahrnuty odborné komentáře k seriálu HBO Černobyl. Po přednáškách se povečeřelo a dále jsme se pokusili pobavit studenty nějakými experimenty na chodbách fakulty. Nakonec proběhlo zpívání, ne jen jaderňáckých písní, a přespáni na fakultě.

Pokud chcete být součástí projektu Aurora_cz, což rozhodně chcete, že? Tak nás kontaktujte na Facebooku, budeme se těšit!

 

Novinky

 

Nově jsme pro Vás připravili brožurku s názvem "Co se děje v těle při rakovině?", kterou si můžete stáhnout zde.